Kováčska dielňa na hrade Strečno

2010-10-05 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Od septembra má hrad Strečno novú expozíciu, ktorá sa bezprostredne viaže k jeho dejinám...



Priestory Severnej veže hradu prezentujú kováčstvo, jedno z najstarších remesiel v minulosti. Kováčska dielňa sa na hrade Strečno určite nachádzala, jej pozostatky totiž odhalil Archeologický výskum v areáli dolného hradu.

V zbierkovom fonde História I. Považského múzea sa nachádza množstvo predmetov, prostredníctvom ktorých sa podarilo vytvoriť ukážku vybavenia takejto kováčskej dielne.

Kováčska dielňa bola remeselnícka dielňa na výrobu a opravu železných nástrojov, predmetov zo železa alebo podkúvanie koní. Hlavným zariadením takejto dielne bolo murované ohnisko s otvoreným komínom. V jeho tesnej blízkosti stáli kožené kováčske mechy, ktorými sa vháňal vzduch potrebný na oheň v ohnisku.

V dielni sa môžete zoznámiť aj so špeciálnymi kováčskymi nástrojmi ako sú kováčske kladivá rôznych tvarov a hmotností, jednoručné alebo dvojručné, ktorými kováč kul rozžeravený kus železa na potrebný tvar, kováčske kliešte a mnoho iných.

Kováči vykonávali najmä tieto práce: okúvali voz, kolesá, rebriny, osi, oje, váhy, vyrábali motyky, sekery, lopaty, kosy a podobne. Medzi výrobky pochádzajúce z kováčskych dielní patria aj obločné mreže, svietniky alebo podložky pod riad.

Pre dobrú znalosť koní vykonávali viacerí kováči aj funkciu zverolekára. Boli známi aj tým, že ľuďom naprávali zlomeniny a trhali choré a boľavé zuby.

Pracovníci Považského múzea v miestnosti s expozíciou vyhotovili rekonštrukciu ohniska na pôvodných základoch, ktoré sa tu nachádzali.

 

Romantická zrúcanina hradu Strečno dominuje nad stuhou Váhu ako symbol feudálnej moci na strednom Považí. Aj keď je už tri storočia ruinou, jeho zachovalá architektúra je dokladom vývoja stredovekej pevnosti od obdobia gotiky po obdobie baroka. Dejiny hradu sa začali síce až v polovici 14. storočia, ale prvé osídlenie je omnoho staršie - archeologické nálezy dokladajú osídlenie hradného kopca už od mladšej doby bronzovej. V súčasnosti v troch výstavných priestoroch sú inštalované exponáty zo zbierok archeologického fondu Považského múzea v Žiline.

 

 

 

Považské múzeum v Žiline
Hrad Strečno
Hradná 1
013 24 Strečno
Tel.: 041/569 74 00
E-mail:
muzeum@pmza.sk

 

Zdroj/autor: pmza, drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Hrad Strečno, plavba po rieke Váh



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa