Zákaz rybolovu na Dunaji (2)

2010-10-13 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenskí rybári zákažu lov rýb na Dunaji, do ktorého sa po nedávnej ekologickej havárii v maďarskej hlinikárni Ajka dostali ťažké kovy.



Slovenský rybársky zväz (SRZ) – Rada Žilina dnes  (13.10.2010) zrušil obmedzenia lovu rýb na Dunaji v súvislosti s ekologickou haváriou v Maďarsku. TASR o tom informoval tajomník SRZ – Rada Žilina Ferdinand Baláž.

„Výsledky rozborov vody, ktoré máme z pravidelného monitoringu Slovenského vodohospodárskeho podniku, sú negatívne. Čiže nemáme dôvod obmedzovať našich rybárov vzhľadom na haváriu v Maďarsku. Všetko je v poriadku a rybári môžu uplatňovať výkon rybárstva v plnom rozsahu,“ skonštatoval Baláž.

 

--------------------------------------------------------------------------------

SLOVENSKO - 12.10.2010 - Slovenskí rybári zákažu lov rýb na Dunaji, do ktorého sa po nedávnej ekologickej havárii v maďarskej hlinikárni Ajka dostali ťažké kovy.

Slovenský rybársky zväz (SRZ) – Rada Žilina pripravuje v spolupráci s ministerstvom životného prostredia SR vyhlásenie zákazu lovu rýb na Dunaji od Štúrova po Veľký Meder v súvislosti s ekologickou haváriou v Maďarsku

"Sú tam aj uhynuté ryby. Neradi by sme boli, aby si niekto poškodil zdravie, skonzumoval nejakú kontaminovanú rybu. Prípadne ak by to ľudia chceli dať kačkám alebo prascom, aby si takisto nepoškodili zdravie," poznamenal Ferdinand Baláž, tajomník SRZ – Rada Žilina   

Zákaz rybolovu na Dunaji č.1 a č.2, by mal podľa neho začať platiť v najbližších dňoch, možno už od utorka. Baláž si však netrúfol povedať, ako dlho nebudú môcť ľudia ryby loviť.

"Pokiaľ nebude ďalšia havária, tá doba nebude dlhá. Ale pokiaľ bude ďalšia várka kontaminácie, tak nemám ani šajn," dodal. Rybári budú situáciu konzultovať so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva, vodohospodármi a veterinármi.
   
Nešťastie v Maďarsku (4.10.2010), ktoré sa označuje za najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii tejto krajiny, si vyžiadalo najmenej sedem obetí.

Jedovatý červený kal z pretrhnutej nádrže zasiahol viaceré obce, časť územia urobil prinajmenšom na istý čas neobývateľným. Nečistoty prenikli riekou Rába až do Mošonského Dunaja, odkiaľ sa dostali aj do hlavného toku. Objavili sa obavy, že poškodená hrádza pri nádrži hlinikárne sa opäť pretrhne. 

Slovenskí vodohospodári v uplynulých dňoch namerali v Dunaji prechodné zvýšenie niektorých ťažkých kovov i hodnôt pH, ktoré vyjadrujú kyslosť a zásaditosť. Ministerstvo pôdohospodárstva už skôr tvrdilo, že vážne nebezpečie po zvýšení koncentrácií hliníka a vanádu v rieke nehrozí.


Dunaj nie je tak znečistený, aby uhynuli ryby - Uhynuté ryby v Dunaji priplavilo z Maďarska, dunajské vody nie sú po ekologickej katastrofe v Maďarsku tak znečistené, aby sa to mohlo stať. Vyplýva to z analýz vzoriek vody Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktoré agentúre SITA poskytol technicko-prevádzkový námestník Peter Minárik. Všetky analyzované vzorky od vyústenia Mošonského Dunaja do Dunaja až po Štúrovo majú pH v rozmedzí od 7,91 až po 8,12. Ide o normálne hodnoty. Aj pH Mošonského Dunaja je v normálnom pásme, jeho hodnota sa pohybuje v rozmedzí od 8,07 do 8,1. Aj obsahy ťažkých kovov sú v povolenom pásme. Vo vyústení Mošonského Dunaja sa hliník dostal na túto úroveň v sobotu, arzén a vanád už v piatok. V Dunaji prekročil obsah vanádu a hliníka limit len pri pravom maďarskom brehu, zmiešaním s Dunajom sa obsah výrazne znížil a merania pH pri Štúrove sú na úrovni pred haváriou.
O prípadných ďalších analýzach sa rozhodne v stredu, najbližšie vzorky odoberú v pondelok. (sita)

 

Zdroj/autor: srz,čtk,sita,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa