Náučný chodník na Muránsky hrad

2010-10-11 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - V Muráni v okrese Revúca minulý týždeň slávnostne otvorili obnovený 6,5-kilometrový náučný chodník k Muránskemu hradu.



Výsledky obnovenia sú badateľné na trase chodníka v podobe opravených panelov, upraveného prameňa pod hradom, zrenovovaného oddychového miesta na Veľkej lúke a ďalších, menej zreteľných, avšak potrebných opráv.

Odpočinkové miesto s lavicami, stolom a ohniskom a informačným bodom, ktoré nájdete v lokalite Piesok na okraji Veľkej lúky, je jedným z troch miest národného parku, ktoré môžete využiť na táborenie.

Nové informačné panely na trase chodníka vás informujú o prírodných krásach a zaujímavostiach Národného parku Muránska planina a o histórii Muránskeho hradu.

"Na jeho začiatok sme osadili symbolickú vstupnú bránu. Tá spolu s tromi smerovníkmi umiestnenými na trase uľahčuje návštevníkom orientáciu v teréne. Po pomerne strmom stúpaní trasou náučného chodníka návštevníci iste uvítajú príjemné osvieženie chladivou horskou vodou z prameňa pod hradom, kde si môžu, ako na jednom z mála miest na Muránskej planine, doplniť zásoby pitnej vody.

Skalné bralo Cigánka s dvoma vyhliadkovými plošinami v areáli Muránskeho hradu poskytne impozantný výhľad do širokého okolia. V lokalite Piesok na okraji Veľkej lúky nájdu návštevníci jednoduché odpočinkové miesto s lavicami, stolom a ohniskom a informačným bodom. Je to jedno z troch miest národného parku, ktoré môžu návštevníci využiť na táborenie," povedala Jana Šmídtová zo správy Národného parku Muránska planina v Revúcej.

 

Hrad Muráň, tretí najvyššie položený hrad na Slovensku, postavili ako kráľovský strážny hrad v 13. storočí na brale Cigánka na okraji Muránskej planiny vo výške 935 m. V súčasnosti je hrad Muráň zrúcaninou so zachovaným areálom a vstupnou vežou. Hradný komplex zaberá územie s rozmermi 360 a 96 m. Zachovali sa základy gotického paláca, fragmenty obvodového muriva a niektorých vedľajších stavieb. K najzachovanejším patrí vstupná brána s vežou. Je obľúbeným cieľom vychádzok a túr, pretože za pekného počasia poskytuje nádherné výhľady do širokého okolia.

 

Správa NP Muránska planina
Ul. Janka Kráľa 12
050 01 Revúca
Tel.: 058 442 20 61
Fax: 058 488 17 90

 

Zdroj/autor: sita, npmp, drom

VIDEO Muránsky hrad



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa