Chamonix - lyžiarsky raj vo francúzskych Alpách

2013-03-01 13:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Jedno z najlepších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku je Chamonix. Toto desaťtisícové francúzske mesto patrí k najnavštevovanejším zimným strediskám na svete. 150 kilometrov zjazdoviek pre pokročilých lyžiarov, no ani začiatočníci nebudú sklamaní. V rámci jedného skipasu môžete navštíviť aj ostatné strediská v oblasti okolo Mont Blancu, najvyššej hory Európy, pod ktorou sa rozprestiera Chamonix. Zjazdovky sa nachádzajú vo výške 2 tisíc metrov a lyžovať môžete vo výškach od tisíc do 3 800 metrov nad morom.



Centrum lyžovania a snowboardingu 

Areál Grands Montets je najväčším v stredisku Chamonix a môžete tu lyžovať až do mája, vďaka vysokej nadmorskej výške, v ktorej sa zjazdovky nachádzajú. Budete spokojní s vysokou kvalitou upravených zjazdoviek a veľkým výberom freeride tratí. Bežkári majú k dispozícii 42 kilometrov tratí rozličných obťažností. Chamonix nie je len svetovým centrom lyžovania, ale aj snowboardingu.

Centrum mesta Chamonix má svoje čaro najmä vďaka lokalite a krásnemu okoliu. Od lyžiarskych aktivít si oddýchnete pri zaujímavých kultúrnych činnostiach, môžete si zájsť na dobré jedlo do miestnych reštaurácií, prípadne sa len tak poprechádzať po zasnežených uliciach. Na korze popri rieke Arve stretnete stovky turistov aj napriek tomu, že stredisko nepatrí k najlacnejším destináciám.

Športovci telom aj dušou si vedia vychutnať všetky možnosti, ktoré im mesto ponúka a atmosféru v ňom nemôžeme pomenovať inak než športová. Mesto akoby dýchalo zdravým životným štýlom, a preto by ste búrlivý nočný život v tejto lokalite hľadali márne. Po neskorej večeri o jedenástej hodine natrafíte akurát tak na ľudoprázdne ulice. No pri náročných športových výkonoch vám skoršia večierka padne vhod a vy si dokonale oddýchnete.

 

Labužníci, hor sa do reštaurácií

Ak by ste sa potrebovali posilniť pred túrou alebo sa občerstviť pred lyžovačkou, navštívte miestne, prípadne hotelové reštaurácie. Gastronomické špeciality francúzskej kuchyne si môžete do sýtosti vychutnať s pohľadom na zasnežený Mont Blanc. Keď sa dostanete do ulíc mesta, všade vám budú rozvoniavať najrôznejšie druhy syra, čokolády a špeciálne údené kúsky miestnej šunky. A čo taká dezertná lahôdka v podobe fondue v kombinácii s kvalitným francúzskym vínom? Pri takýchto dobrotách budete aj vy venovať jedlu toľko času ako Francúzi.

Chamonix patrí jednoznačne k najnavštevovanejším a najobľúbenejším lyžiarskym strediskám vo Francúzsku. Určite aj počas vašej návštevy budete počuť jazyky zo všetkých kútov sveta.

 

Zdroj/autor: dobrelyzovanie.sk, zivot.sk, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa