So zľavou sa cestuje lepšie: Pozrite si aké zľavové karty ponúkajú obľúbené turistické mestá

2015-06-17 12:00:12 |   |    | 

Poznáte to istotne i z vlastnej skúsenosti z cestovania v minulosti. Keď si vypracujete váš osobný cestovný plán a spočítate náklady, na konci by ste istotne uvítali nejaký bonus na ich zníženie. Pokiaľ počas cestovania radšej spoznávate pamiatky a navštevujete veľké mestá, vaše želanie je ľahko splniteľné. Každá z metropol ponúka svoju zľavovú kartu s množstvom výhod. Okrem nej sa zaujímajte aj o výhodnejšie turistické karty na cestovanie, čím ušetríte ďalšie náklady.



 

London pass

 

Veľkou výhodou London passu je fakt, že združuje v podstate všetky hlavné pamiatky. Nedostanete sa naň len do Katedrály sv. Pavla a na London Eye. Inak získavate vstup do atrakcií ako Westminster Abbey, Tower of London, Windsor Castle, ZOO, prehliadka futbalových štadiónov Arsenalu a Chelsea, vstup do Kráľovskej galérie, hradu Windsor, plavbu loďou po Temži a mnohých ďalších atrakcií. Z nich navyše budete mať v niektorých atrakciách uprednostnený vstup, takže nemusíte čakať v rade. Skvelým nápadom je, že London pass je skombinovaný tak, že ho môžete využiť aj vo večerných hodinách. Môžete ísť naň zadarmo do kina, užiť si hodinu bowlingu, využiť ho počas nákupov v niektorých obchodoch a dostanete aj dezert alebo nápoj v niektorých reštauráciách zadarmo. Odporúčame využiť najmä 5 librový kredit v obchodoch Crest so spomienkovými predmetmi.

Ku karte si môžete dokúpiť aj zvýhodnené cestovné na dopravu. Dávajte však pozor na to, že lístok platí len mimo špičku. Ak budete v Londýne na viac dní, oplatí sa vám radšej kúpiť týždenný neobmedzený lístok, ktorý stojí v prvých dvoch pásmach, kde je väčšina pamiatok 40 libier a môžete cestovať metrom i autobusmi bez akýchkoľvek obmedzení. Obe zľavnené karty posielajú do pár dní poštou. Denný pass stojí 52 libier.

 

Barcelona Card

 

S Barcelona Card dostanete vstupy najmä do rôznych múzeí. Pozrieť si môžete napríklad dejiny mesta, pôvodné základy, históriu umenia, prírodopisné múzeum, múzeum čokolády, ale aj vyhliadku z televíznej veže. Aj v tomto prípade dostanete na niektorých miestach uprednostnený vstup. I keď sa v Barcelona Card nenachádzajú tie hlavné pamiatky, dostanete spolu s ňou zľavy pri ich vstupoch. Do Sagrada Familia je to napríklad 1 euro, do ostatných Gaudího stavieb je to 20 %. Opäť máte aj doplnkové zľavy do reštaurácií a obchodov. Hlavnou výhodou je bezplatné a neobmedzené cestovné v celom širokom centre Barcelony, ktoré sa oplatí viac, ako denný neobmedzený lístok. Barcelona Card na tri dni stojí 45 eur, na internete je možné ju nájsť s 10 percentnou zľavou. Vyzdvihnúť si ju musíte osobne buď v turistickom centre, alebo v stánkoch rozmiestnených na viacerých miestach v Barcelone. Jeden z nich je aj na hlavnej autobusovej stanici.

 

Dubrovnik Card

 

Obľúbené chorvátske stredisko ponúka taktiež ďalšiu zo zvýhodnených kariet. Tú si môžete zakúpiť v jedno, troj alebo sedemdňovej verzii. V rámci nej môžete využiť 24 hodinový lístok na dopravu alebo vybraný počet jázd na dlhšie obdobie. V cene je aj 8 bezplatných vstupov do pamiatok ako napríklad mestské hradby, historické a umelecké múzeum alebo palác. Okrem toho ju môžete využiť aj pri kúpe zľavnených lístkov do ďalších pamiatok. Jednodňová karta stojí 15 eur.

 

Dublin pass

 

S dublinskou zľavovou kartou dostanete vstupy do 33 hlavných turistických atrakcií. Z nich chýba iba vstup do Trinity College a prezretie si historicky vzácnej Book of Kells. Cena za jeden deň je 39 eur. I keď si cez internet môžete vyhliadnuť dobré zľavy, tie sa väčšinou týkajú viacdenných pasov. No výhodná je už aj táto alternatíva. Vstup do Guinness Storehouse je 18 eur, do Jameson Distillery 15 eur a medzi nimi sa nachádza Christ Church so vstupom 6 eur. Keby ste navštívili len tieto tri atrakcie, cenu lístka máte vrátenú. No keďže v centre sa nachádza toho veľa a za jeden deň môžete stihnúť navštíviť aj ďalšie dva-tri miesta, budete nakoniec vo výhode. Súčasťou pasu je i vstupné do Aqua centra na predmestí. Keď budete navštevovať atrakcie mimo centra, odporúčame vám kúpiť si zľavnené lístky na dopravu. Denný autobusový lístok stojí 6 eur a denný lístok na DART 11 eur. V cene Dublin passu máte aj dopravu z letiska. Odporúčame vám však nezaktivovať si kartu už v tomto momente. Pas platí iba v daný deň, nie 24 hodín. Keďže lety z Bratislavy prichádzajú do Dublinu až poobede, zbytočne by ste tak prišli o jeden deň so zľavami.

 

Roma pass

 

Z hľadiska vstupov do pamiatok je rímska zľavová karta trošku nevýhodnejšia. Dostanete s ňou vstupy len do dvoch vybraných múzeí. Zvyšok si musíte doplácať, no dostanete naň aspoň zľavu. V rámci tohto pasu však získavate taktiež neobmedzenú dopravu. Tá platí do polnoci tretieho dňa od jej zaktivovania. Trojdňová karta stojí 36 eur, 48 hodinová stojí 28 eur, no dostávate vstup zadarmo len do jedného múzea.

 

Paris pass

 

Parížsky pas funguje na podobnom princípe ako londýnsky pas. Malou nevýhodou môže byť jeho vysoká cena, keďže dvojdenný stojí 122 eur. Majte však na pamäti, že i tunajšie pamiatky sú podstatne drahšie ako v iných mestách, takže i v tomto prípade sa vám oplatí. Dobrou správou je, že v ňom máte zahrnuté naozaj všetky hlavné atrakcie. Zadarmo sa dostanete do Louvre, Notre Dame, Versailles a do desiatok ďalších parížskych múzeí a pamiatok. Súčasťou pasu nie je bezplatná doprava, tú si musíte zakúpiť zvlášť. Opäť nezabudnite využiť aj zľavy v niektorých obchodoch a podnikoch.

 

Vienna pass

 

Keď máte pred sebou predĺžený víkend a chcete ho stráviť v susednej Viedni, určite si tiež pozrite možnosť tunajšieho pasu. Najmä ak ste ešte nepochodili viacero pamiatok, máte ich v ňom všetky zahrnuté. Veľkou výhodou je predovšetkým hop on – hop off autobus, vďaka ktorému sa dostanete ku hlavným pamiatkam. Ten je v cene rovnako ako Múzeum Madame Tussauds, Schönbrunn, ZOO, Hofburg, Štrúdľová šou, Viedenské koleso a mnoho hlavných múzeí. Cena dvojdňového pasu je 65 eur, opäť ponúkajú viaceré online zľavy.

 

Berlin City Tour Card

 

V závislosti od alternatívy, ktorú si vyberiete, dostávate neobmedzené cestovné v centre mesta. K tomu môžete kartu využiť aj u štyridsiatky partnerov. S minimálnou zľavou 15 percent si môžete kúpiť lístky do múzeí, atrakcií, divadiel, kina, ale aj využiť zľavu v reštauráciách. Najlacnejšia 48 hodinová alternatíva s dopravou v dvoch zónach stojí 17,40 eura. Kartu môžete kúpiť online alebo priamo v Berlíne.

 

Prague Card

 

V cene karty je zahrnutá mestská doprava, lanovka na Petřín, plavba po Vltave, vstupy do 50 pamiatok a zľavy na ďalších 30 miest. S kartou sa dostanete zadarmo napríklad na Pražský hrad, do Mestského múzea, v Ice Pube dostanete zadarmo 2 drinky, pozrieť si môžete aj niekoľko ďalších hradov, múzeí a pamiatok. Cena dvojdňového pasu je približne 47 eur.

 

Budapest Card

 

Na výber máte z troch alternatív – 24, 48 a 72 hodinovej karty. Každá z nich v sebe zahŕňa iný počet pamiatok a výhod. Napríklad najlacnejšia 24 hodinová za 15 eur zahŕňa vstup do hradu Buda, Lukacs kúpeľov, šiestich múzeí, zľavu na ďalších 60 pamiatok a dve pešie túry. Všetky alternatívy ponúkajú aj bezplatnú dopravu.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa