Chorvátsko na bicykli – praktické rady o trasách a vypožičaní bicykla

2015-06-30 07:00:00 |   |    | 

Pokiaľ hľadáte možnosti aktívnej dovolenky, Chorvátsko je pre túto alternatívu ako stvorené. Napríklad ak ste fanúšikmi cyklistiky, kombinácia mora, dobrých cestných podmienok a nádhernej prírody bude pre vás tou ideálnou voľbou. Navyše v tejto krajine nájdete množstvo zaujímavých nápadov na rôzne trasy, ktorými môžete prejsť naprieč krajinou, ale aj navštíviť jednotlivé ostrovy. Stačí sa na ne odviezť trajektom a potom sa už len pustiť do dobrodružstva.



 

Vlastný alebo požičaný?

 

Ešte pred cestou do Chorvátska musíte vyriešiť jednu dôležitú otázku. Mali by ste sa rozhodnúť, či si bicykel prenajmete priamo na mieste, alebo si ho vezmete so sebou. Pohodlnejšia je prvá možnosť, no mali by ste mať na mysli, že najmä aktívni cyklisti nezískajú taký komfort, na aký sú naučení. Sieť požičovní je najmä v prímorských oblastiach hustá. Kvalitných bicyklov za vyššie ceny je však málo, pretože klienti majú väčšinou záujem o priemerné verzie na kratšie trasy. Pri nich je cena približne 10 eur za jeden deň požičania a so stúpajúcou kvalitou sa pomaly zvyšuje. Ideálnou možnosťou je teda vziať si so sebou vlastný bicykel. V tom prípade je však najvhodnejšia vlastná doprava. Pretože i keď máte k dispozícii vlaky, medzi Bratislavou a Chorvátskom, budete musieť viackrát prestupovať a cenovo to navyše nie je veľmi výhodné. V niektorých prípadoch ponúkajú cestovné kancelárie zájazdy pre fanúšikov cyklistiky, kde ponúkajú aj odvoz bicyklov, no tieto ponuky sú skôr ojedinelé.

 

Štandardy na cestách

 

Každá krajina si navyše svojim spôsobom upravuje aj povinnú výbavu, ktorú potrebujete na pohybovanie sa po ich cestách. V Chorvátsku musí mať bicykel v prednej časti svetlé, žlté alebo biele svetlo. Zadné svetlo má červenú farbu. Ak budete cestovať s deťmi do 16 rokov, tie do povinnej výbavy potrebujú aj prilbu. Pre ostatných to nie je zákonná povinnosť, no z hľadiska chránenia vášho zdravia určite nevyhnutnosť. Keď jazdíte v noci alebo za šera, musíte mať oblečenú reflexnú vestu. Deti do 14 rokov nemôžu jazdiť po hlavných cestách samé. Alkohol nie je povolený.

 

Istria

 

Začneme tým najzaujímavejším, čo pre cyklistiku Chorvátsko ponúka. Na Istrii sa nachádza množstvo trás, ktoré sa delia na južnú, západnú, východnú a centrálnu časť. Sami si tak môžete vybrať, ktorá z nich je pre vás najzaujímavejšia a čo konkrétne by ste chceli preskúmať. Ďalšou výhodou cyklodovolenky je, že ich cesty sú pre ňu vynikajúco vybudované. Navyše sú jednotlivé úseky skvele prepojené, takže po dokončení jednej trasy môžete na druhý deň pokračovať na iné zaujímavé miesto. Počas týchto trás budete prechádzať väčšinou cez menšie dedinky. Skúste sa zamerať aj na menej reklamované miesta a pamiatky v nich. Často ukrývajú krásne staré kostolíky alebo zrúcaniny hradov, ktoré sú naozaj malebné a zároveň si tam môžete urobiť skvelú zastávku na oddych. Jednotlivé cyklotrasy sú delené aj podľa náročnosti, najdlhšia z nich má 60 kilometrov, tie kratšie sú vhodné aj na cestovanie s deťmi.

 

Pag

 

V tomto prípade budeme hovoriť o ostrovných cyklotrasách. Môžete sa tam dostať buď trajektom, alebo po jednom z mostov, ktorý Pag spája s pevninou. Na ostrove vedú dve hlavné cyklotrasy. Prvá ide okolo neho a možné je ju rozdeliť do troch základných častí, druhá vedie cez jeho centrum a uvidíte na nej rôzne zaujímavé pamiatky. Medzi nimi sa nachádzjúa napríklad bývalé rímske studne, tradičná výrobňa syrov a nádherné vyhliadky. Trasa sa začína v mestečku Mandre a končí v Kolane. Druhá okružná trasa začína taktiež v rovnakom meste a vedie až do mesta Pag a odtiaľ sa môžete vracať postupne späť. Pozrieť si môžete napríklad Múzeum výroby soli, ktorá tu má značnú tradíciu, bývalé základy mesta Pag, kláštory a zabudnúť nemôžeme ani na skvelý oddych na niektorej z pláží.

 

Kvarnerské ostrovy

 

Tu sú trasy rozdelené po jednotlivých ostrovoch. Často sa na každom z nich nachádzajú aspoň dve alternatívy, takže máte hneď niekoľko možností na výber. Kvôli náročnejším presunom by bolo vhodnejšie prenajať si radšej bicykel na každom ostrove zvlášť. Keďže Kvarnerské ostrovy sú značne prispôsobené tomuto novému trendu dovolenky, nebudete mať s tým problém. Mnoho z týchto cyklotrás má jednoduchý terén a je určených aj pre víkendových cyklistov. Nájdete ich napríklad na Kvarnerskej riviére, ale aj na ostrove Ráb. Tie najnáročnejšie sú tri a tie sa nachádzajú konkrétne taktiež na Kvarnerskej rivérie, v Chorvátskom prímorí a vnútrozemí.

 

Krk

 

Spomedzi týchto ostrovov vyberieme ešte ostrov Krk, ktorý má dve cyklotrasy. Prvá je určená pre sviatočných cyklistov. Vedie sčasti cez vnútrozemie, ukazuje nádhernú prírodu, postupne vedie popri poliach a pastvinách. Práve kvôli tomu dostala prezývku aj „pastierska cesta“. Je zameraná skôr na vyhliadku na okolie ako na spoznávanie pamiatok. Druhá trasa prechádza cez vnútornú časť ostrova a je náročnejšia, pretože jej značná časť vedie aj cez kopcovitý terén.

 

Dalmácia

 

Taktiež veľmi bohatý región pre cyklistických fanúšikov. Len v Dubrovníku a okolí vedie 22 cyklotrás, v Zadare je ich ďalších 19 a k tomu môžete pridať aj niekoľko ďalších ciest na tomto území. Ich výhodou je, že často spájajú medzi sebou historicky zaujímavé lokality a tie prepája zároveň aj s oddychovými zónami na plážach. Dokonale si tak môžete skĺbiť dovolenku, na ktorej si zašportujete, spoznáte niečo nové, ale zároveň aj oddýchnete a môžete tak zájsť domov plný energie z nových zážitkov.

 

Zdroj/autor: cyklo.hiking.sk, chorvatsko.cz, novalja.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa