Lisabon v júni vonia sardinkami a bazalkou

2013-06-18 14:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Sardinky na grile, v oknách, na tanieri. Sardinky na kapotách áut, vo výkladoch, na tričkách. Sardinky všade. Čím to je, že sa v júni Lisabon každoročne premení na hlavné mesto sardiniek?



Bez sardiniek to nejde

Za všetko vraj môže svätý Anton Padovský, v skutočnosti rodák z Lisabonu. S ním sa spájajú sardinky, ktoré mu podľa legendy jediné počas prvých kázaní venovali pozornosť, keď súhlasne z jazera prikyvovali na jeho slová. Dnes sú opekané sardinky synonymom veľkých pouličných osláv v hlavnom meste Portugalska a svätý Antonko asi najobľúbenejším portugalským svätcom. Slávnosti sa konajú vždy v júni a ich vrcholom je 12. jún, večer pred dňom svätého Antona. Hlavnou lisabonskou triedou Avenida da Liberdade vtedy prechádzajú farebné sprievody jednotlivých mestských štvrtí a súťažia o titul najlepšej.

 

Ako si nájsť ženícha

Svätý Anton je veľmi populárny medzi mladými luďmi, zrejme aj preto, že je považovaný za patróna manželstva. Počas jeho osláv sa v Lisabone koná každoročne hromadný sobáš. Šestnásť párov, ktoré vyberie mestský úrad z desiatok prihlásených, si 12. júna pred zrakmi širokej verejnosti povie v lisabonskej katedrále slávnostne áno a potom bujaré oslavy pokračujú v uliciach.

Antonko vraj pomáha navyše nájsť stratené veci a rovnako tak aj spriaznenú dušu. Nejedno lisabonské okno je preto počas osláv vyzdobené portrétom sv. Antonka, ktorý skrýva túžbu nájsť toho pravého. Zvykom je darovať tým, čo na svoju polovičku iba čakajú, kvetináč a v ňom bazalku, v ktorej je zastoknutý verš pre sv. Antonka, aby nezabudol.

 

Ľudová zábava

Lisabon je počas roka elegantná dáma v rokoch, čo romanticky hľadí na západ slnka vo vodách Atlantiku a počúva melancholické fado. V júni sa však premení na rozšantenú puberťáčku, ktorá sa domov vracia nadránom. Tak, ako všetci, ktorí odchádzajú do vyzdobených ulíc pripiť si na počesť svojho mesta. Slávnosti Lisabonu sú naozaj ľudové. Nikomu nevadí, že mu grilované sardinky a šalát servírujú na tanieroch z rôznych súprav, alebo že sedí pri stole s cudzím párom. Nezáleží na tom, všetci sa prišli zabávať a to je to dôležité, čo ich spája.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa